Fotografera djur
Fotografera djur

Fotografera djur

Om man gillar djur och att ta kort är det i regel just djuren som hamnar på bilderna. Har man egna djur är motivet klart men man kan även ta kort på andras djur. I många fall har personer inget emot att man tar bilder på kor, hästar och liknande som går i hagar så länge man befinner sig utanför staketet och inte stör. Men vad mer är bra att ha koll på?

Vilken typ av bild ska det vara?

När man ska ta bilder på djur bör man tänka över vilken typ av bild det ska vara. Vill man ha en rolig bild kanske perspektiv inte spelar så stor roll men ska man fotografera ett djur som ska säljas är det viktigt att köparen får en rättvisande bild. Man kan också ta bilder på djur som tävlar, på djur som går i hagen eller på djur som sover. Det beror helt enkelt på vad bilderna ska användas till.

Tänk på omgivningen

Det är också bra att tänka på omgivningen när man tar bilder på djur. Se till att bakgrunden är ren. En bil kan störa, finns det en stolpe i bakgrunden kan det se ut som den sticker upp ur djuret och så vidare. Även om inte djuret vill flytta på sig kan du som fotograf i regel röra dig, sätta dig på huk eller zooma för att få en renare omgivning.

Viktigt att tänka på

Det är alltid bra att undvika blixt när man fotograferar djur. Djur som hundar och katter får lätt röda ögon, eller så kan de blinka precis när blixten avlossas. När det gäller hästar kan en plötslig kamerablixt skrämma djuret rejält. Hästen kan då skada både sig själv och andra i närheten.

Tänk också på att stänga av eventuella kameraljud. Även de kan skrämmas. Tar du kort på en djurtävling av något slag kan det också vara klokt att fråga om det är okej att man fotograferar.

Kan man tjäna pengar på att fotografera djur?

Ja, det går att tjäna pengar på att fotografera djur. Om man är egen företagare kan man till exempel specialisera sig på att just ta bilder på djur. Man kan ta bilder på hundtävlingar, kattutställningar, hästtävlingar och annat. De tävlande är i många fall sedan intresserade av att köpa bilderna.

Det finns också hundtidningar, hästmagasin och liknande som behöver fotografer och då kan man anlitas för att fota sina favoritdjur. Det är också möjligt att tjäna pengar på sina djurbilder genom att sälja dem till olika bildförmedlingar online. På dem laddas bilder upp och så får kunder köpa dem för att använda bilden i trycksaker, på hemsidor och annat. Hur mycket man som fotograf tjänar varierar. I regel får man bättre betalt ju mer en köpare vill använda bilden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *